zaterdag 4 oktober 2014

Wierook en tranen voor Ward

Ward Ruyslinck is vandaag overleden na een lang gevecht met Alzheimer. Hij was een schrijver die vooral door studenten werd gelezen, vooral omdat zijn boeken op de lijst stonden van de 'te lezen' boeken. Toch zat er heel wat meer in zijn literatuur. Hij schrijft vooral over de oorlog, de verscheurende feiten die een leven en familie kunnen uiteen scheuren. Hij is zelf ook een kind van de oorlog dat hem zeker getekend heeft. "> Zijn stijl komt tegenwoordig wat bombastisch over, toch blijft hij actueel. De verhalen van Ruyslinck roepen niet op tot grote hervormingen of beeldenstormen, wel teken ze het zwoegend bestaan van de man in de straat tegen de overheersing van macht kapitaal en de alom vertegenwoordigde staat.
Werk van hem is vertaald in circa twaalf talen (vooral Duits en Engels). De stille zomer (1962) en Wierook en tranen (1958) zijn verfilmd en onder andere De ontaarde slapers (1957) en Het reservaat (1964) zijn voor toneel bewerkt. In de bib staat het boek: Wierook en tranen.
Hij schreef 'De Heksenkring' na een reis door Argentinie. In Buenos Aires bracht hij een tijd door bij Pater Gustavo, een pater die in de jaren 70 in de sloppenwijken van Buenos Aires werkte. Pater Gustaaf V.R. en Pater Ricciardelli zijn de hoofdpersonages achter dit verhaal. 
Het verhaal gaat Pater Gustaaf en zijn confrontatie van corruptie en terreur in Buenos Aires. De priester ziet het als zijn taak een bewoonbare wereld te creëren voor de bewoners, maar wordt tegengewerkt door kerk en staat. De officiële katholieke kerk speelt onder een hoedje met het corrupte en totalitaire bewind en verheft haar stem niet. Velen worden, onschuldig, de slachtoffers van de gevreesde brigade en ook padre Gustavo wacht uiteindelijk dit lot. Een bewogen en schrijnend relaas van het leven der verschoppelingen in een Zuidamerikaanse staat. Een aangrijpend getuigenis, waarin vrij van elke politieke godsdienstige overtuiging voor een beter leven wordt gepleit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten